Vader, getrouwd en werkzaam op het secretariaat van 5D. Tipan (31 jaar) uit Rotterdam is geen typische ‘jong broekie’ zoals je die bij 5D wel vaker ziet. Hij valt meer in mijn eigen leeftijdscategorie. Ik ontmoet Tipan wanneer hij op een vrijdagochtend bij 5D aan het werk is.
In juli 2017 rondde Tipan zijn studie Administratief Medewerker (bij het NTI) af waarvoor hij zes maanden lang stage liep bij 5D. Hij werkt er nu nog enkele weken.
Van Sri Lanka naar Nederland
Tipan verhuisde van Sri Lanka naar Nederland toen hij 22 jaar oud was. Hij leerde in redelijk korte tijd Nederlands en was daarnaast met een revalidatietraject bezig. Hier leerde hij onder andere braille. Tipan is namelijk blind. Hij wilde wel graag een studie doen, maar durfde dit nog niet vanwege de combinatie van zijn taalachterstand en het feit dat hij blind is. Tipan: “Mensen zeiden tegen me dat het door deze twee dingen te zwaar zou zijn om een studie te doen. Het ROC in Rotterdam heeft me zelfs uitgeschreven van de opleiding omdat ze niet wisten hoe ze om moesten gaan met iemand met een visuele handicap.” Gelukkig is Tipan een doorzetter en vond hij dat de NTI wel een gok wilde wagen met hem. Ook zij hadden weinig ervaring met blinde mensen, maar waren wel bereid om te helpen. En inderdaad, zijn boeken konden omgezet worden naar braille. Bij het zoeken naar een stageplek liep hij opnieuw tegen een muur op. Allerlei bedrijven vonden het wel mooi om hem te helpen, maar wisten in de praktijk niet hoe. Via een kennis kwam hij bij 5D terecht, voor hen was zijn visuele handicap geen probleem. Hij had nog niet eerder in Nederland een theatervoorstelling bezocht maar wilde vooral meer ervaring opdoen met administratief werk. Uiteindelijk vond hij het heel leuk om de Nederlandse theaterwereld te leren kennen, ook al is het niet zijn ding.
Ellen zei: “Gewoon proberen”
Voor zijn studie moest hij een aantal dingen leren zoals beheer van email, agenda en het archiveren van gegevens en post verwerken. Het zijn precies de dingen die hij leuk vindt. “Ik denk dat ik ook heel veel dingen weet, maar niet durf te doen. Het ontbrak me aan zelfvertrouwen. Ellen (de Ruiter, zakelijk leider 5D, red) zag dat en zei “probeer het gewoon”. En hierdoor lukte het vaak wel. “Als ik er toch niet uitkwam dan kon ik het altijd vragen aan Ellen of iemand anders.” Net als bij zijn hobby ‘Running Blind’ waar je hardloopt samen met een buddy, moet hij ook hier vertrouwen op zichzelf en een ander. Een van de ‘voordelen’ van blind zijn vindt Tipan, het kunnen vragen om hulp indien nodig. Maar bij 5D leerde hij ook in zijn eigen krachten te geloven, dat hij het wél kan. En als administratie je passie is dan maakt dit een ijzersterke combinatie. “Het leukste vind ik het beheren van gegevens zoals in/uitstroomlijsten of dossiers. Minder leuk vind ik notuleren bij vergaderingen omdat ik soms gewoon niet goed weet waar die over gaan, maar dat is daarom juist leerzaam.” Ook collega’s die ondanks hun handicap actief zijn leren je iets waardevols wat je nooit meer vergeet. “Bij 5D krijg je echt de kans om te leren en het is daarnaast ook nog gezellig.”

De toekomst tegemoet
Tipan heeft duidelijk voor ogen wat hij leuk vindt en wil doen na zijn leerwerkplek bij 5D. Een klein bedrijf met een persoonlijke benadering zou hem liggen qua werk. “Waar maakt me niet zo veel uit, zo lang het maar administratie is.” Dat doel heeft hij al lange tijd voor ogen, en dat doel zal hij ongetwijfeld bereiken nu hij weet dat dit haalbaar is. Maar eerst staat er nog een verhuizing op de planning voor het jonge gezin naar het oosten van het land. En natuurlijk tussendoor de zorg voor zijn dochter van zes maanden oud. “Zo lang ik maar niet meer dan 100 luiers in totaal hoef te verschonen. En ik kom al akelig dicht bij dat getal in de buurt haha.”
Tipan is een duidelijk voorbeeld van ‘iets hebben’ ofwel het 5D motto “iedereen hep wel wat”, maar je bent niet je handicap. Je bent nog zoveel meer. Tipan tot besluit: “iedereen heeft wel een talent, ook al denk je misschien van niet.”
Interview en tekst: Britt Gerhardt, voormalig leerwerkplek communicatie bij 5D